Korikos sahil kalesinin 200m açığındaki küçük adacık üzerindeki kaleye "KIZKALESİ" denmektedir.Büyük bölümü ayakta olan Kızkalesinin kuzey ve güney uçları sekiz kuleyle korunmuştur.Kulenin dış çevre uzunluğu 192m dir.Kızkalesi ile sahildeki kale denizden bir yolla bağlanmış,denizden gelecek saldırılara karşı önlem alınmıştır.karamanoğlu İbrahim Bey tarafından 1448 yılında onarılan Kızkalesi bugün mersin turizminin sembolü haline gelmiştir.
Korikos'ta yaşayan krallardan biri bir kız çocuğu olsun diye gece gündüz Tanrıya yakarmaktadır.Sonunda duları kabul olur ve bir kız çocukları dünyaya gelir.Kızları büyüdükçe serpilir,güzelleşir ve yardım severliği ile herkesin sevgisini kazanır.
Günlerden birgün kente bir falcı gelir.Kral onu saraya çağırtır ve ondan kızının geleceğini öğrenmek ister.Falcı prensesin eline bakınca birden irkilir ama krala birşey söyleyemez.Kral zorlayınca"Kralım" der,kızınızı bir yılan sokacak ve bu yazgıyı hiçbirşey bozamayacak siz dahi engel olamayacaksınız der ve sraydan ayrılır.Kral kıza birşey söylemez ancak derin düşüncelere dalar.Sonunda kıyıya yakın küçük bir adacık üzerinde aktaşlardan bugünkü adı "Kızkalesi"olan kaleyi yaptırmaya karar verir ve kızını kaleye kapatır.Olan biteni bilmeyen prenses bu olanlara bi anlam verememekte sürekli üzülerek günden güne erimektedir.
Günlerden birgün prensesin canı üzüm ister.Saraydan hazırlanan bir üzüm sepeti kaleye gönderilir.Üzüm sepetinin içine gizlice saklanmış olan yılan ortaya çıkar ve prensesi sokarak öldürür.
Yerli halkının büyük kısmı Ayaş Türkmenleri tarafından oluşturulmuştur. Türkmenler konar-göçer hayattan yerleşik hayata geçmişler ve çiftçilikle uğraşmışlardır. Yaz mevsimi geldiği zaman Avgadı ve Akpınar(Pınarbaşı) yaylalarına çıkarlar. İçme suyu problemi olmayan Kızkalesi kasabasında, sulama suyu Lemas çayından cazibe yoluyla getirilmektedir. Bu su yeterli olmadığı için sondaj kuyuları ve kuyulardan da istifade edilmektedir. Kasabada halk geçimini tarım ve turizmden sağlamaktadır. Hayvancılık artık can çekişmektedir.
1992 yılına kadar köy iken aynı yıl içerisinde kasaba statüsüne alınmış ve belediyelik olmuştur. Kızkalesi kasabası, Merkez, Toroslar, Akdeniz ve Mavideniz olmak üzere dört mahalleden oluşmuştur.
Sağlık ocağı bulunan kasabada iki eczane mevcuttur. Acil 112'de merkez durumdadır. Kasabada bir cami, bir ilköğretim okulu, PTT şubesi, polis karakolu, jandarma karakolu vardır.
Kızkalesi'nde Akdeniz iklimi hüküm sürer. Konar-göçer hayatı yaşayan Yörükler ise (özellikle Sarıkeçili Yörükleri) kış mevsimini kasaba ve çevresinde geçirirler. Tarımda yetiştirilen ürünerin başında domates, salatalık, fasulye, marul, ıspanak, kayısı ve narenciye başta gelmektedir. Seralardan çok açıkta sebzecilik yapmak gelişmiştir. Yaylalara çıkan Yörükler yaylalarda da sebze yetiştiriciliği ile uğraşmaktadırlar.